Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Καύσωνας

Σύμφωνα με την ελληνική μετεωρολογική πρακτική, χαρακτηρίζουμε ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια: 
1. H μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου. 
2. H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου. 
3. Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό. 
4. Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Enzo Ferrari & Ferruccio Lamborghini

Ο Enzo Ferrari είπε σε έναν άνδρα: «Ίσως είσαι σε θέση να οδηγήσεις ένα τρακτέρ, αλλά ποτέ δεν θα είσαι σε θέση να χειριστείς μια Ferrari σωστά!» Ο άνδρας ήταν τόσο θυμωμένος που ορκίστηκε να δημιουργήσει το τέλειο αυτοκίνητο. Το όνομά του ήταν Ferruccio Lamborghini.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Γιατί μας τσιμπάνε μόνο τα θηλυκά κουνούπια;

Υπάρχουν πάνω από 2.700 διαφορετικά είδη κουνουπιών σε όλο τον κόσμο. Τα κουνούπια είναι περισσότερο γνωστά για τα ενοχλητικά τσιμπήματα τα οποία προκαλούν κυρίως στον άνθρωπο. Εκτός από αυτό όμως έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για το οικοσύστημα μια και όταν είναι στο στάδιο του αυγού ή της πούπας αποτελούν τροφή για πολλά ζώα του νερού, ενώ όταν είναι ενήλικα είναι βασική τροφή αμφιβίων και πουλιών.
Τα κουνούπια διαθέτουν τρία διαφορετικά συστήματα ανίχνευσης γι αυτό και μπορούν πολύ εύκολα να βρουν τον στόχο τους.
Συγκεκριμένα έχουν χημικούς ανιχνευτές, οπτικούς ανιχνευτές και ανιχνευτές θερμότητας. Ταυτόχρονα διαθέτουν πολύ καλή σωματική διαμόρφωση για πέταγμα. Δεν τσιμπούν όλα τα κουνούπια αλλά μόνο τα θηλυκά. Τα αρσενικά κουνούπια έχουν διαφορετική μορφολογία στο κεφάλι και τρέφονται από το νέκταρ των φυτών. Τα θηλυκά κουνούπια διαθέτουν μια μυτερή και λεπτή προβοσκίδα που εισάγουν στο δέρμα και με την οποία ρουφούν το αίμα το οποίο στην συνέχεια αποθηκεύουν στην κοιλιά τους. Τα θηλυκά χρειάζονται το αίμα γιατί περιέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για την ανάπτυξη των αυγών που φέρουν. Ένα τσίμπημα μπορεί να περιέχει μέχρι και 5 χιλιοστά του λίτρου αίμα.
Ταυτόχρονα με το τσίμπημα τα κουνούπια αφήνουν και κάποιες δικές τους πρωτεΐνες στο μέρος που τσιμπούν οι οποίες δημιουργούν και όλο τα πρόβλημα μια και σε αυτές μπορεί να κρύβονται μεταδοτικές ασθένειες αλλά είναι και υπεύθυνες για την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα τον κνησμό και το κοκκίνισμα της περιοχής.

Γιατί τα μπαλάκια του γκολφ έχουν ανωμαλίες;

Διότι οι ανωμαλίες αυξάνουν μέχρι και 4 φορές την απόσταση που μπορούν να διανύσουν τα μπαλάκια στον αέρα. Στο ξεκίνημα του αθλήματος χρησιμοποιούνταν μπαλάκια με λείες επιφάνειες μέχρι που οι παίχτες ανακάλυψαν πως τα παλιά μπαλάκια με ανωμαλίες στην επιφάνειά τους διένυαν μεγαλύτερη απόσταση. Όλο το μυστικό είναι στην αεροδυναμική, καθώς οι ανωμαλίες αυξάνουν τους στροβιλισμούς στο στρώμα του αέρα που βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της μπάλας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η πίεση του αέρα στο πίσω μέρος της μπάλας βοηθώντας την να ταξιδεύει περισσότερη ώρα στον αέρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για golf ball

Γενέθλεια

Τουλάχιστον άλλοι 9.000.000 άνθρωποι έχουν γενέθλια την ίδια μέρα με εσένα.
Αποτέλεσμα εικόνας για happy birthday

Περικλής Κακούσης

Στην Ολυμπιάδα του Σεν Λούις (1904), το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για τους Ευρωπαίους κατέκτησε ο Έλληνας Περικλής Κακούσης, στην άρση βαρών.

Περισσότερα: Wikipedia

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Διάστημα και βαρύτητα

Ήξερες πως είναι μύθος ότι δεν υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα;
Στην ουσία, υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα και μάλιστα αρκετή. 
Ο λόγος που οι αστροναύτες εμφανίζονται να είναι χωρίς βάρος είναι επειδή βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. 
Ενώ πέφτουν προς τη Γη κινούνται ικανοποιητικά προς το πλάι ώστε να μην την πετυχαίνουν. 
Βασικά, είναι σε μια κατάσταση διαρκούς πεσίματος που ποτέ δεν γίνεται προσγείωση. 
Η βαρύτητα υπάρχει σε σχεδόν όλες τις περιοχές του διαστήματος.
Όταν ένα εκτοξευμένο αντικείμενο φτάνει σε ύψος που μπορεί να τεθεί σε τροχιά, δηλαδή περίπου 250 μίλια πάνω από τη γη, η βαρύτ
ητα μειώνεται μόνο κατά 10%.

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ήξερες τι είναι ο Νόμος του Μέρφι;

Το γνωστό αξίωμα της «απαισιοδοξίας» και τα αναπτύγματά του!
Είσαι στην ουρά περιμένοντας να πληρώσεις τα διόδια. Βιάζεσαι να επιστρέψεις στο σπίτι, όταν παρατηρείς -με μεγάλη έκπληξη- ότι όλες οι άλλες λωρίδες κυκλοφορίας κινούνται πιο γρήγορα από τη δική σου.
Αλλάζεις λοιπόν λωρίδα, για να διαπιστώσεις έντρομος ότι τα αυτοκίνητα στη νέα σου λωρίδα έχουν «κολλήσει».
Συνειδητοποιείς τότε ότι η λωρίδα που μόλις εγκατέλειψες κινείται πολύ πιο γρήγορα, όπως και κάθε άλλη βέβαια γύρω σου…
Καλωσόρισες στον δυστοπικό κόσμο του Νόμου του Μέρφι!
Όχι, δεν πρόκειται για κατάρα, πρόκειται για το γνωστό αξίωμα: ότι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει.
Ο Νόμος του Μέρφι εμπίπτει στην τάση μας να δίνουμε έμφαση στα αρνητικά και να προσπερνάμε τα θετικά.
Χρησιμοποιώντας τους νόμους της πιθανότητας, μοιάζει να κατέχει τη σιγουριά της βεβαιότητας.
Ποιος ήταν όμως ο Μέρφι και πώς προέκυψε ο περίφημος νόμος του;
Ο Edward Aloysius Murphy, Jr. (1918-1990) ήταν ένας Αμερικανός μηχανικός της αεροναυπηγικής που δούλευε σε συστήματα ασφαλείας. Πολέμησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως μέλος του αμερικανικού Στρατού και έφτασε μέχρι τον βαθμό του λοχαγού.
Το 1947 τον βρίσκει να εργάζεται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Αμερικανικής Αεροπορίας, σε σχεδιασμούς πυραυλικής τεχνολογίας. Εδώ είναι που θα συλλάβει τον περίφημο νόμο του, ως μέρος της καθημερινής του ρουτίνας δοκιμών και αποτυχίας: «ότι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει», μονολογούσε σε κάθε νέα αστοχία του υλικού…
Ήταν ωστόσο μια μεμονωμένη δοκιμή που πυροδότησε την πρώτη «επίκληση» στον Νόμο: το 1949, στη βάση Edwards Air Force Base της California, ερευνητές μελετούσαν την επίδραση που έχουν τα «G» (βαρύτητα) στο ανθρώπινο σώμα (project MX981), προσπαθώντας να καθορίσουν τον ακριβή αριθμό των «G» που θα μπορούσε να αντέξει ένας πιλότος, ώστε να ενσωματώσουν τη νέα αυτή γνώση στα μελλοντικά σχέδια της αεροναυπηγικής.
Στους επόμενους μήνες αποτυχημένων δοκιμών, ζητήθηκε η συνδρομή του μηχανικού Μέρφι, ο οποίος προσάρμοσε μια σειρά αισθητήρων που θα μπορούσαν να μετρήσουν επακριβώς τη δύναμη G που ασκούταν στον πιλότο.
Ένα «ευτυχές ατύχημα» ωστόσο, η λάθος σύνδεση των αισθητήρων από τον βοηθό του Μέρφι(!), κατέληξε στην πρώτη διατύπωση του νόμου του, που είχε τη μορφή μομφής:
«Αν υπάρχουν δύο τρόποι να κάνεις κάτι και ο ένας εξ αυτών οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή, αυτός [ο βοηθός του] θα διαλέξει τον λάθος τρόπο».
Γενικεύοντας τη διαπίστωση, ο Μέρφι είχε στα χέρια του τον περιβόητο νόμο, η καθολικότητα του οποίου άφηνε άφωνους τους ανθρώπους. Λίγο αργότερα, ο Νόμος του Μέρφι μπήκε στις επιθεωρήσεις και τα περιοδικά της αεροναυπηγικής, ακόμα και στο βιβλίο ορειβασίας του Jack Sack ως επιγραφή (1952), πριν περάσει στην pop κουλτούρα και τον καθημερινό λόγο.
Ο Μέρφι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με την κοινή ερμηνεία του νόμου του, που επιμένει να βλέπει τη «στριμμένη» πλευρά των άψυχων αντικειμένων.
Ο Μέρφι, αντιθέτως, έβλεπε τον νόμο ως στρατηγική επιβίωσης στη ζωή, ως τμήμα ενός αμυντικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει πάντα να περιμένεις το χειρότερο σενάριο να βγει αληθινό.
Όσο για τα πολλαπλά αναπτύγματα του νόμου του και τις μεταφορές του σε άλλους τομείς της καθημερινότητας, ο Μέρφι περιοριζόταν να τα αποκαλεί «γελοία, ασήμαντα και εσφαλμένα».
Η ουσία του Νόμου του Μέρφι βέβαια δεν ήταν καινούρια υπόθεση. Ήδη από το 1928, ο ταχυδακτυλουργός Adam Hull Shirk υπαινισσόταν ότι σε ένα ταχυδακτυλουργικό τρικ, 9 από τα 10 πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά, συνήθως θα πάνε.
Από την πρώτη διατύπωση του Νόμου του Μέρφι, εκείνη τη μαγική στιγμή του ’49, μπόλικες παραλλαγές και γενικεύσεις έχουν δει το φως της ημέρας. Ας δούμε τις πλέον δημοφιλείς.
Παγκόσμιες αλήθειες
Παρόλο που το αξίωμα του Μέρφι κατάφερε να συμπυκνώσει όλο τον πεσιμισμό του κόσμου, δεν έμεινε χωρίς απάντηση. Δεν ήταν λίγοι οι μελετητές που φιλοτέχνησαν δικές τους διατυπώσεις της περίφημης φράσης, καταλήγοντας σήμερα να έχουμε χιλιάδες παραλλαγές της αρχικής διατύπωσης…
– Ότι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει – Μέρφι
– Το συμπλήρωμα του MacGillicuddy: …στη χειρότερη δυνατή στιγμή.
– Η προσθήκη του Izett: …θα είναι δικό σου λάθος και όλοι θα το ξέρουν.
– Ο Νόμος του Μέρφι στη Θερμοδυναμική: τα πράγματα γίνονται χειρότερα κάτω από πίεση.
– Η φιλοσοφία του Μέρφι: χαμογέλα… το αύριο θα είναι χειρότερο.
– Η κβαντική γενίκευση του Νόμου του Μέρφι: όλα θα πάνε στραβά ταυτόχρονα.
– Η σταθερά του Μέρφι: η φθορά των πραγμάτων είναι ευθέως ανάλογη με την αξία τους.
– Ο χρυσός κανόνας του Μέρφι: όποιος έχει τον χρυσό, φτιάχνει και τους κανόνες.
– Η παρατήρηση του Etorre: οι άλλες λωρίδες κυκλοφορίας κινούνται γρηγορότερα.
– Η διάκριση του Barth: υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που χωρίζουν τους ανθρώπους σε είδη και αυτοί που δεν το κάνουν.
– Ο Νόμος του Acton: η εξουσία διαφθείρει, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα.
– Ο Νόμος του Boob: πάντα βρίσκεις κάτι στο τελευταίο μέρος που θα ψάξεις.
– Ο Κανόνας του Franklin: ευτυχής αυτός που δεν περιμένει τίποτα, καθώς δεν θα απογοητευτεί ποτέ.
– Ο Νόμος του Issawi: η παράκαμψη είναι πάντα η μακρύτερη διαδρομή ανάμεσα σε δύο σημεία.
Τα αναπτύγματα του Νόμου του Μέρφι: ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει
– Η ομορφιά είναι μόνο επιδερμική, η ασχήμια πάει ως το κόκαλο.
– Ποτέ μην τσακώνεσαι με έναν χαζό, ο κόσμος μπορεί να μην καταλάβει τη διαφορά.
– Οι φίλοι έρχονται και φεύγουν, αλλά οι εχθροί συσσωρεύονται.
– Ό,τι κι αν προσπαθήσεις να επιδιορθώσεις, θα πάρει περισσότερο και θα κοστίσει ακριβότερα απ” όσο υπολόγιζες.
– Η πιθανότητα μιας φέτας ψωμιού να πέσει με τη βουτυρωμένη πλευρά κάτω είναι ευθέως ανάλογη με την τιμή του χαλιού.
– Ποτέ μην κοιμάσαι με κάποιον πιο τρελό από σένα.
– Ο επισκευαστής δεν θα έχει δει ποτέ στη ζωή του μοντέλο σαν το δικό σου.
– Το φως στο τέλος του τούνελ είναι ο προβολέας του τρένου που έρχεται καταπάνω σου.
– Όσο κι αν όργωσες την αγορά προτού αγοράσεις κάτι, με το που το αποκτήσεις θα το βρεις κάπου φτηνότερα.
– Για να πάρεις ένα δάνειο, θα πρέπει πρώτα να αποδείξεις ότι δεν το χρειάζεσαι.
– Όταν μια χαλασμένη συσκευή πάει στον επισκευαστή, θα δουλεύει πάντα στην εντέλεια.
– Δεν υπάρχει ποτέ χρόνος να κάνεις κάτι σωστά, υπάρχει ωστόσο πάντα χρόνος να το ξανακάνεις.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Τα αληθινά πρόσωπα πίσω από φανταστικούς χαρακτήρες

Η τέχνη αντιγράφει τη ζωή, λένε, και αυτό ακριβώς συμβαίνει σε περιπτώσεις δημοφιλών ηρώων του κινηματογράφου, των βιβλίων και των κόμικ. Οι συγγραφείς τους είχαν στο μυαλό τους μια αληθινή ιστορία, ένα ρεαλιστικό πρόσωπο πάνω στο οποίο «έχτισαν» τον εκάστοτε ήρωα.
Ποιο ήταν αυτό; Δείτε παρακάτω οκτώ τέτοιες περιπτώσεις.

Τεν Τεν
Ο χαρακτήρας που ενέπνευσε τον Ερζέ για να δημιουργήσει τον δημοφιλή ρεπόρτερ ήταν ένας δανός πρόσκοπος με το όνομα Palle Huld, ο οποίος στην ηλικία των 15 ετών κέρδισε σε διαγωνισμό για να επαναλάβει τον «Γύρο του Κόσμου» του Φιλέα Φογκ. Φυσικά τον έκανε σε λιγότερες από 80 ημέρες (44 για την ακρίβεια). Η περιπέτεια του πιτσιρικά διαδραματίστηκε το 1928, έναν χρόνο πριν κάνει ντεμπούτο το κόμικ.



Σκρουτζ
Ο γκρινιάρης, τσιγγούνης Σκρουτζ του Ντίκενς στηρίζεται σε έναν πολιτικό του 18ου αιώνα, ο οποίος ονομαζόταν John Elwes και ήταν… διάσημος για την τσιγκουνιά του. Παρά το γεγονός ότι είχε τεράστια περιουσία, ζούσε σαν άστεγος, τρώγοντας σάπιο φαγητό και μένοντας σε εγκαταλειμμένα σπίτια αντί να βρει δικό του ή να αγοράσει κανονικό φαγητό.



Σέβερους Σνέιπ
Από τους πλέον γνωστούς χαρακτήρες του Χάρι Πότερ, ο μοσχθηρός και «κρύος» Σνέιπ βασίζεται σε έναν άλλον καθηγητή με το όνομα John Nettleship. Τι έκανε αυτός ώστε να… αναγκάσει την συγγραφέα του Χάρι Πότερ να τον χρησιμοποιήσει; Ο Nettleship ήταν Χημικός (όπως και ο Σνέιπ στο μυθιστόρημα) ενώ λέγεται πως είχε μια σύντομη σχέση με την μητέρα της Ρόουλινγκ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Βρώμικος ΧάρυΒρώμικος Χάρυ
O “παίρνω τον νόμο στα χέρια μου” επιθεωρητής Κάλαχαν, βασίζεται στον Dave Toschi, ο οποίος εκτός από τον Dirty Harry αποτέλεσε έμπνευση και για τον Μπούλιτ. O Toschi ήταν επικεφαλής των ερευνών για τον δολοφόνο Zodiac και η ταινία Dirty Harry παρακολουθεί τα γεγονότα που οδήγησαν στην σύλληψη του εν λόγω δολοφόνου. Σε αντίθεση πάντως με το σενάριο της ταινίας, στην πραγματικότητα ο Toschi δεν συνέλαβε ποτέ τον δολοφόνο και το μυστήριο του Zodiac παραμένει άλυτo μέχρι σήμερα.
Ντόριαν Γκρέι
Παρά την μεταφυσική χροιά του μυθιστορήματος του Όσκαρ Ουάιλντ, ο χαρακτήρας του Ντόριαν, που πουλά την ψυχή του για να διατηρήσει την νιότη του, βασίζεται στον John Gray έναν από τους (πολλούς) εραστές του Όσκαρ Ουάιλντ. Ο πραγματικός Γκρέι υπήρξε ποιητής, ο οποίος χαρακτηριζόταν ως «Άδωνης». Και μπορεί ο Ουάιλντ να μην άλλαξε το επίθετό του στο διήγημα, άλλαξε το όνομά του έτσι ώστε να παραπέμπει ευθέως σε αρχαία ελληνική φυλή, η οποία λέγεται ότι εστίαζε στο σεξ μεταξύ ανδρών.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ντόριαν ΓκρέιΝόρμαν Μπέιτς
Ο (άντι) ήρωας του Χίτσκοκ, μαζί με τον Leatherface από τον Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι και τον Buffalo Bill της σιωπής των Αμνών, βασίζεται στον δολοφόνο Ed Gein. Ο Gein υπήρξε βίαιος δολοφόνος στο Γουϊνσκόνσιν του 1950, ο οποίος είχε σφάξει μπόλικες γυναίκες με το δέρμα των οποίων προσπάθησε να φτιάξει «φορέματα». Μέλη τους είχαν βρεθεί διάσπαρτα στο μικρό του σπίτι.




Αποτέλεσμα εικόνας για Ιντιάνα ΤζόουνςΙντιάνα Τζόουνς
Για τον χαρακτήρα του «Ίντυ» έχουν προταθεί κατά καιρούς αρκετοί αρχαιολόγοι των αρχών του 20ου αιώνα, με τον Hiram Bingham III να είναι ο επικρατέστερος. Ο Bingham υπήρξε καθηγητής Ιστορίας της Λατινικής Αμερικής στο Πανεπιστήμιο του Yale, όπου και δούλεψε από το 1907 μέχρι το 1915. Έγινε διάσημος ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε το Machu Picchu. Ο πρώτος συνδετικός κρίκος του καθηγητή με τον κινηματογράφο υπήρξε η ταινία Secret of the Incas με τον Charlton Heston, όπου ο πρωταγωνιστής με το όνομα Harry Steele εξερευνά τη χαμένη πόλη του Machu Picchu. Οι δημιουργοί του Indiana Jones είχαν δηλώσει ότι μεγάλο μέρος από την προσωπικότητα του ήρωα βασίζεται στον Harry Steele.

Τζέημς Μπόντ
Ο χαρακτήρας του 007, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται σε αληθινό βρετανό κατάσκοπο, τον ταγματάρχη Forest Yeo-Thomas, με κωδικό όνομα «White Rabbit». Ο Thomas κατά την διάρκεια του Β` Παγκοσμίου πολέμου λέγεται πως είχε βρεθεί σε πολλές μυστικές αποστολές σε Γαλλία, Ρωσία, Γερμανια, για λογαριασμό του ίδιου του πρωθυπουργού της Αγγλίας, Winston Churchill.
Αποτέλεσμα εικόνας για Τζέιμς Μπόντ