Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

20 επαγγέλματα που κάποτε υπήρχαν στην Ελλάδα

Όλη αυτή η ποικιλία των διαφορετικών επαγγελμάτων που υπάρχει σήμερα, κάποτε δεν υπήρχε. Πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχαν ούτε αναλυτές social media, ούτε προγραμματιστές αλλά ούτε και τεχνικοί δικτύων.
Υπήρχαν όμως κάποια άλλα επαγγέλματα που χάθηκαν με το πέρασμα των χρόνων. Υπήρχε ο γαλατάς, ο τελάλης, ο φανοκόρος και ο κορινοθέτης. Επαγγέλματα που πλέον δεν τα ασκεί κανείς εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Κορινοθέτης



Οι κορινοθέτες ήταν νεαρά αγόρια που έστηναν τις κορίνες για την έναρξη καινούργιου παιχνιδιού στο Μπόουλινγκ.

Ανθρώπινο Ξυπνητήρι


Πριν τα ξυπνητήρια και τα κινητά υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν αυτή ακριβώς τη δουλειά.. διασφάλιζαν ότι οι άνθρωποι θα ξυπνούσαν στην ώρα τους για να πάνε στη δουλειά τους . Χρησιμοποιώντας ξύλα, ρόπαλα ή και βότσαλα χτυπούσαν τα παράθυρα και τις πόρτες των πελατών τους .

Κόφτης Πάγου




Πριν από τις σύγχρονες τεχνικές ψύξης υπήρχαν οι κόπτες πάγου που προμήθευαν τους ανθρώπους με πάγο.  Ήταν μια επικίνδυνη δουλειά που γίνονταν συχνά σε ακραίες συνθήκες.

Άνθρωπος – ραντάρ για εχθρικά αεροσκάφη




Πριν από την ανακάλυψη του ραντάρ , ο στρατός  χρησιμοποιούσε ακουστικούς καθρέφτες και συσκευές σαν αυτές για να εντοπίσει τον ήχο των αεροσκαφών που πλησιάζουν.

Κυνηγός αρουραίων







Οι κυνηγοί αρουραίων χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη για τον έλεγχο του πληθυσμού των αρουραίων. Υπέβαλλαν τον εαυτό τους σε  υψηλούς κινδύνους, πόνους και λοιμώξεις, αλλά βοήθησαν να εμποδιστεί η  εξάπλωση των αρουραίων.

Φανοκόρος

Μέχρι να ανακαλυφθούν οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες υπήρχαν άνθρωποι που η αποστολή τους ήταν να ανάβουν και να σβήνουν τις λάμπες του δρόμου.

Γαλατάς

Πριν από την ανακάλυψη των ψυγείων, το γάλα έπρεπε να παραδίδεται καθημερινά , αλλιώς θα χαλούσε. Αυτή ήταν η καθημερινή δουλειά του γαλατά.

Μεταφορείς δέντρων

Πριν από την ανακάλυψη του αυτοκινήτου δεν υπήρχε άλλος τρόπος μεταφοράς των μεγάλων κορμών από τα ποτάμια. Εκεί υπήρχαν άνθρωποι επιφορτισμένοι με την αποστολή να τα οδηγήσουν σε περιοχές επεξεργασίας.

Τηλεφωνητής

Οι τηλεφωνητές ήταν αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας ενός τηλεφωνικού δικτύου πριν από τη σύγχρονη τεχνολογία.  Σήμερα πλέον που όλα γίνονται ψηφιακά η θέση τους έχει καταργηθεί.

Εκταφέας νεκρών

Οι εκταφείς νεκρών υπήρχαν τον 19ο αιώνα για να αφαιρούν τα πτώματα από τους τάφους. Στην συνέχεια τα παρέδιναν στα πανεπιστήμια για να χρησιμοποιηθούν σε έρευνες.

Λέκτορας εργαζομένων

Ο λέκτορας εργαζομένων ήταν κάποιος που αναλάμβανε να διαβάζει ένα βιβλίο στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου για να τους διασκεδάσει. Συνήθως πληρώνονταν με χρήματα που συγκέντρωναν όλοι μαζί οι εργαζόμενοι.

Ντελάλης

Όταν ακόμη δεν υπήρχε το ραδιόφωνο, το τηλέφωνο, η τηλεόραση και το μεγάφωνο, οι αρχές είχαν πρόβλημα να επικοινωνήσουν με τους κατοίκους και να τους πουν για αποφάσεις που τους αφορούσαν. Για αυτό υπήρχε ο Ντελάλης.  Έβαζε την παλάμη στο στόμα, σαν χωνί, κι έπαιρνε τις γειτονιές φωνάζοντας. Η αμοιβή του ήταν ένα ποτηράκι τσίπουρο ή λίγο κολατσιό.

Λούστρος

Ο λούστρος με το βαλιτσάκι και τις βούρτσες του, καθισμένος στο σκαμνάκι του, ξεσκόνιζε και γυάλιζε τα σκονισμένα παπούτσια των πελατών του.

Νερουλάς

Παλιότερα, που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια ή στις αυλές, ο νερουλάς είχε αναλάβει να προμηθεύει τις νοικοκυρές με νερό. Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε στις περισσότερες περιοχές μέχρι το 1930. Ο διασημότερος Νερουλάς ήταν ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης. Λέγεται ότι όταν ο βασιλιάς Γεώργιος τον ρώτησε τι θα επιθυμούσε ως δώρο, αυτός το μόνο που ζήτησε ήταν ένα γαϊδουράκι, για να τον βοηθάει να μεταφέρει το νερό.

Γανωτής

Τα περισσότερα σκεύη που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι νοικοκυρές για τις καθημερινές τους ανάγκες ήταν χάλκινα. Με τον καιρό και την πολλή χρήση σκούριαζαν και γίνονταν επικίνδυνα. Γι’ αυτό έπρεπε να γανωθούν, δηλαδή να καλυφθεί η επιφάνεια τους μ’ ένα στρώμα κασσίτερου για να τα κάνει ακίνδυνα από την οξείδωση. Αυτό ακριβώς έκανε ο Γανωτής, μια δουλειά δύσκολη και υπεύθυνη, αφού πολλές φορές έσωζε τους ανθρώπους από τα χειρότερα.

Πεταλωτής

Αλμπάντης ή πεταλωτής ήταν ο τεχνίτης που πετάλωνε τα άλογα, τα μουλάρια και τους γαϊδάρους. Το επάγγελμα εξασκούνταν κυρίως στα κεφαλοχώρια, όπου οι ιδιοκτήτες έφερναν από τα γύρω χωριά τα ζώα τους  για πετάλωμα. Το καλίκωμα (πετάλωμα), που έκανε ο αλμπάντης ήτανε δυο ειδών: το καινούριο πετάλωμα και το καγιάρι. Το καγιάρι είναι όμοιο με το καινούριο πετάλωμα με μόνη τη διαφορά ότι στο καγιάρι χρησιμοποιούνταν τα ίδια πέταλα, που φορούσε το ζώο, επειδή δεν παρουσίαζαν μεγάλη φθορά.

Αγωγιάτης

Ο αγωγιάτης ή κυρατζής πραγματοποιούσε μεταφορές διαφόρων εμπορευμάτων, κρασιών (σε ασκιά), από ένα τόπο σε άλλο, διακινούσε ταξιδιώτες, γιατρούς για επίσκεψη σε ασθενείς, καθώς και κρατικούς λειτουργούς για την εκτέλεση υπηρεσίας. Το επάγγελμα αυτό εξασκούνταν στις χερσαίες μεταφορές. Η μετακίνηση των ανθρώπων και η διακίνηση των προϊόντων με τα ζώα ήταν ο κυρίαρχος τρόπος μεταφοράς μέχρι τη δεκαετία του ’30 και έως ότου γενικευτεί  η χρήση του κάρου και του φορτηγού αυτοκινήτου. Για τις υπηρεσίες του ο αγωγιάτης έπαιρνε μια πληρωμή, που λεγόταν αγώϊ. Το αγώϊ κανονιζόταν με συμφωνία άλλοτε κατά διαδρομή (στραθιά) και άλλοτε κατά μονάδα βάρους του εμπορεύματος που μεταφερόταν.  Η αμοιβή του αγωγιάτη ήταν σχετικά καλή για κείνα τα χρόνια, όμως η δουλειά ήταν δύσκολη και εξαντλητική.

Μυλωνάς

Μυλωνάδες λέγονταν αυτοί που εκμεταλλεύονταν τους μύλους και άλεθαν τα σιτηρά, για να παράγουν αλεύρι, με το οποίο παρασκεύαζε το ψωμί της η οικογένεια. Οι αλευρόμυλοι διακρίνονταν σε κείνους που κινούνταν με νερό, τους νερόμυλους, και σε κείνους που κινούνταν με τον αέρα, που λέγονταν ανεμόμυλοι. Οι περισσότεροι νερόμυλοι λειτουργούσαν το χειμώνα και ελάχιστοι  το καλοκαίρι και σε τόπους όπου υπήρχαν τρεχάμενα νερά. Η λειτουργία ενός νερόμυλου απαιτούσε εγκαταστάσεις, που εξασφάλιζαν τη μεταφορά και την αποθήκευση του νερού, για την κίνηση του μύλου και μηχανισμούς έξω και μέσα στο κτίσμα του μύλου, με τους οποίους γίνονταν η εκμετάλλευση της υδατόπτωσης του νερού και η μετάδοση της κίνησης στη μυλόπετρα για το άλεσμα των καρπών. Η δουλειά του μυλωνά ήταν μοναχική, σκληρή, επίπονη αλλά προσοδοφόρα. Συνήθως δεν πληρωνόταν με χρήματα, αλλά με αλεύρι, ανάλογα με τη ποσότητα που άλεθε.

Λατερνατζής

Γύρω στα 1900 στους δρόμους της Αθήνας ο πλανόδιος οργανοπαίχτης, που γυρνούσε τις γειτονιές, και άπλωνε μελωδικούς σκοπούς κάτω στα σπίτια της παλιάς Αθήνας λεγόταν λατερνατζής. Η λατέρνα είναι ένα αυτόματο «φορητό» μουσικό όργανο που έχει πάρα πολλές ομοιότητες με το πιάνο. Μάλιστα το χαρακτηρίζουν και αυτόματο πιάνο. Χωρίζεται σε δύο μέρη : α) το πάνω μέρος που περιλαμβάνει τις χορδές (απ΄το πάνω «μπαλκόνι» μέχρι το κάτω και το ηχείο , β) το κάτω μέρος (το κιβώτιο) που περιλαμβάνει τον κύλινδρο και τους μηχανισμούς του. Στη σύγχρονη εποχή η λατέρνα είναι σπάνιο θέαμα.

Καρεκλάς

Στα παλιότερα χρόνια οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για καθίσματα  σκαμνιά από ξύλο και σκέτα κουτσούρια για τα μικρά παιδιά. Οι καρέκλες ήταν σπανιότερες και τις χρησιμοποιούσαν οι πλουσιότεροι «νοικοκύρηδες». Έτσι, με το επάγγελμα αυτό δεν ασχολούνταν πολλοί άνθρωποι. Στα ξύλινα μέρη ο καρεκλάς χρησιμοποιούσε άγρια ξύλα, ενώ τις ψάθες του καθίσματος έπλεκε με λεπτά σκοινιά βουρλιάς ή αφράτου των ποταμών. Τα εργαλεία του καρεκλά ήσαν ο σάρακας, το πριόνι, το σκεπάρνι, ο ξυλοφάς, το σκαρπέλο και τα αρίδια.



Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

35 γεγονότα που ακούγονται σαν ψέμα αλλά είναι απολύτως αληθινά


Ανεξάρτητα από το αν είμαστε νέοι ή ηλικιωμένοι, ο κόσμος μας είναι γεμάτος με καινούργια πράγματα και φαινόμενα που περιμένουμε να μάθουμε και να ανακαλύψουμε. Έτσι ήταν πάντα και έτσι θα συνεχίσει να είναι. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα ξέρει όλα!
Δείτε παρακάτω 35 γεγονότα που ακούγονται σαν ψέμα, αλλά είναι απόλυτα αληθινά.
Βιολογία

  • Υπάρχει μια πιθανότητα 100% το νερό το οποίο πίνετε να περιέχει τουλάχιστον ένα μόριο νερού, που έχει περάσει από το σώμα ενός δεινοσαύρου. (Γεγονός)
  • Το κολιμπρί είναι το μοναδικό πουλί που μπορεί να πετάξει προς τα πίσω. (Γεγονός)
  • Τα βακτήρια που ζουν στο σώμα μας, ξεπερνούν τα κύτταρα από τα οποία αποτελείται, κατά 10 φορές. (Γεγονός)
  • Το αποτύπωμα ενός κοάλα δεν διαφέρει πολύ από το αποτύπωμα ενός ανθρώπου, ακόμα και αν μελετηθούν με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. (Γεγονός)
  • Ο βραδύπους είναι το πιο δυνατό πλάσμα στον κόσμο. Μπορεί να επιβιώσει ακόμα και σε πολύ ακραίες θερμοκρασίες. (Γεγονός)
  • Η χρονική διαφορά ανάμεσα στο πότε έζησε ο τυραννόσαυρος και ο στεγόσαυρος, είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι του τυραννόσαυρου με εμάς. (Γεγονός)
  • Οι γαιοσκώληκες έχουν πέντε καρδιές. (Γεγονός)
  • Η καρδιά μιας μπλε φάλαινας είναι τόσο μεγάλη, που ένα μικρό παιδί μπορεί να κολυμπήσει άνετα στις αρτηρίες της. (Γεγονός)
  • Το ανθρώπινο DNA μοιάζει με το DNΑ της μπανάνας κατά 50%. (Γεγονός)
  • Το μέλι είναι το μοναδικό φαγητό που δεν χαλάει ποτέ. (Γεγονός)
Φυσική

  • Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε, μέχρι τη στιγμή που έχασε την ιδιότητά του ως πλανήτης, ο Πλούτωνας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει μια ενιαία περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. (Γεγονός)
  • Στο φεγγάρι του Τιτάνα του Κρόνου, η βαρύτητα είναι τόσο χαμηλή και η ατμόσφαιρα τόσο πυκνή, που αν είχαμε μικρά φτερά αντί για χέρια, θα μπορούσαμε να πετάξουμε. (Γεγονός)
  • Οι πραγματικές τροχιές των διαστημικών σκαφών αντιπροσωπεύουν σύνθετες ελλείψεις. (Γεγονός)
  • Στον Δία και τον Κρόνο, βρέχει κυριολεκτικά διαμάντια. (Γεγονός)
  • Αν φανταστείτε ότι ο Ήλιος είναι ένα ανθρώπινο κύτταρο, τότε κατά αναλογία, ο Γαλαξίας είναι οι ΗΠΑ. (Γεγονός)
  • Θεωρητικά, αν τρυπούσαμε τη Γη με ένα τρυπάνι, θα μπορούσαμε να βγούμε στην άλλη πλευρά σε 42 λεπτά. (Γεγονός)
Ιστορία και γεωγραφία

  • Από το διάστημα ξεχωρίζουν ακόμα τα σύνορα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, λόγω του διαφορετικού φωτισμού που χρησιμοποιούν. (Γεγονός)
  • Η περιοχή της Ρωσίας είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη την επιφάνεια του Πλούτωνα. (Γεγονός)
  • Η Κλεοπάτρα έζησε πιο κοντά στο ταξίδι του ανθρώπου στη Σελήνη, παρά στην κατασκευή των Πυραμίδων. (Γεγονός)
  • Στην κορυφή του Έβερεστ υπάρχει σήμα στο κινητό. (Γεγονός)
  • 14 χρόνια πριν από το παρθενικό ταξίδι του Τιτανικού, είχε γραφτεί ένα μυθιστόρημα για ένα πλοίο που βυθίστηκε με τον ίδιο τρόπο. (Γεγονός)
  • Δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα ποιος εφηύρε το πυροσβεστικό κρουνό, επειδή το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χάθηκε σε μια πυρκαγιά στην Ουάσιγκτον το 1836. (Γεγονός)
  • Ο Νηλ Άρμστρονγκ έπρεπε να συμπληρώσει ένα έντυπο μετανάστευσης, όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ από τη Σελήνη. (Γεγονός)
  • Τα Γαλλικά ήταν η επίσημη γλώσσα της Αγγλίας για πάνω από 600 χρόνια. (Γεγονός)
  • Κάθε δύο λεπτά, βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες από όσο όλη η ανθρωπότητα τον 19ο αιώνα. (Γεγονός)
  • Όταν ιδρύθηκαν τα στούντιο της Warner Brothers, υπήρχε ακόμα η Οθωμανική Αυτοκρατορία. (Γεγονός)
Κουλτούρα και ζωή

  • Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ παράτησε το πανεπιστήμιο το 1968. Αποφοίτησε το 2002 για να τιμήσει τους γονείς του που τον βοήθησαν να λάβει μια ανώτερη μόρφωση. (Γεγονός)
  • Μια σε βάθος εξερεύνηση των παραπομπών και των συνδέσμων σε κάθε άρθρο της Wikipedia, αργά ή γρήγορα οδηγεί στο θέμα της φιλοσοφίας. (Γεγονός)
  • Το κουτάκι της κανονικής Coca-Cola βυθίζεται στο νερό, ενώ το κουτάκι της Diet Coke επιπλέει. (Γεγονός)
  • Αν μπορούσαμε να ακούσουμε ήχους κάτω από 20Hz, θα μπορούσαμε να ακούμε τους μυς μας να συρρικνώνονται. (Γεγονός)
  • 1 στους 10 Ισλανδούς θα γίνει συγγραφέας και θα δημοσιεύσει βιβλίο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. (Γεγονός)
  • Το 99% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από έναν φούρνο μικροκυμάτων, καταναλώνεται στην κατάσταση αναμονής και όχι κατά τη διάρκεια της θέρμανσης. (Γεγονός)
  • Η σημαία της Νορβηγίας περιέχει σημαίες από άλλες 6 χώρες: Ινδονησία, Πολωνία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ταϊλάνδη.

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Η ελληνική Φέτα είναι το πιο Υγιεινό Τυρί στον Κόσμο, σύμφωνα με του επιστήμονες! Δείτε 7 πολύτιμα οφέλη της!


Πρόκειται για ένα τυρί που είναι πολύ νόστιμο και συνδυάζεται τέλεια με πολλά πιάτα. Πολλοί όμως το αποφεύγουν γιατί θεωρούν πως δεν ταιριάζει σε μία υγιεινή διατροφή.
Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Είναι μία τροφή που μπορεί πολύ εύκολα να αφομοιωθεί από τον οργανισμό και παράγει πολύ λιγότερες φλεγμονές και αλλεργίες από τα άλλα τυριά, οπότε είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαισθησία σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βέβαια, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την φέτα που παράγεται από παστεριωμένο γάλα και επειδή έχει υψηλές συγκεντρώσεις σε νάτριο και κορεσμένα λίπη, είναι σημαντικό να την καταναλώνουμε με μέτρο και όχι καθημερινά.

Διατροφικές Πληροφορίες:

Η φέτα είναι ένα πολύ δημοφιλές τυρί. Είναι μαλακό, αλμυρό τυρί που δεν έχει τρύπες και έχει αψιά γεύση.
Παρασκευάζεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα (επιτρέπεται πρόσμιξη με κατσικίσιο μέχρι 30%) και ωριμάζει τουλάχιστον για δύο μήνες πριν καταναλωθεί. Εξελίχθηκε στον τόπο μας μέσα στους αιώνες και η γεύση της έχει να κάνει με τα ζώα που βόσκουν ελεύθερα, την ιδιαίτερη χλωρίδα, την ηλιοφάνεια, την παραδοσιακή τυροκόμηση και τη σωστή ωρίμανση, που κάνει ο κάθε τυροκόμος. Όλα αυτά παίζουν τόσο ρόλο, ώστε κάθε ελληνική φέτα, ακόμα και από την ίδια περιοχή, έχει τη δική της γεύση, τα δικά της οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε εμείς, οι καθημερινοί καταναλωτές. 

Μία μερίδα φέτα ζυγίζει περίπου 28 γραμ. και περιέχει:

74 θερμίδες
6 γρ λίπους
260 mg νατρίου
1,2 γρ υδατάνθρακες
4 γρ πρωτεΐνης
1 γρ ζάχαρη
0,2 mg ριβοφλαβίνη / Βιταμίνη Β2
140 mg ασβεστίου
312 mg νατρίου
94 mg φωσφόρου
0,5 μg βιταμίνης Β12
0,1 mg βιταμίνης Β6
4,2 μg σεληνίου
Τα 7 οφέλη της φέτας:

1. Προστατεύει από τον καρκίνο

Ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέρονται οφέλη της. Το ασβέστιο σε συνδυασμό με την βιταμίνη D έχει αποδειχτεί πως βοηθά στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Επίσης, το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου.
Εκτός όμως από το ασβέσιο, η πρωτεΐνη αλφα-λακταλβουμίνη μπορεί να βρεθεί σε αυτό το ελληνικό τυρί και όταν συνδέεται με ιόντα ασβεστίου και ψευδαργύρου, έχει δείξει πως έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Το ασβέστιο είναι καλό για τα οστά μας. Ωστόσο, οι χώρες με υψηλή κατανάλωση γαλακτοκομικών έχουν υψηλά ποσοστά εμφάνισης οστεοπόρωσης. Αυτό συμβαίνει γιατί το γάλα μπορεί να βλάψει τα οστά μας, κυρίως το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα επειδή προκαλεί οξέωση (υψηλά επίπεδο οξέος στον οργανισμό).
Έτσι, είναι προτιμότερο να βρείτε το ασβέστιο από πηγές όπως η φέτα και να προσπαθήσετε να εισάγετε περισσότερες αλκαλικές τροφές στην διατροφή σας, όπως ο μαϊντανός, το σπανάκι και τα κολοκυθάκια.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Μία άλλη πρωτεΐνη που βρίσκεται στην φέτα ονομάζεται ιστιδίνη. Αυτή αρχικά θεωρήθηκε σημαντική μόνο στην υγεία ενός βρέφους, αλλά αργότερα φάνηκε ότι ήταν απαραίτητη για όλους τους ενήλικες. Όταν συνδυάζεται με την βιταμίνη Β6 (η οποία βρίσκεται στην φέτα), μεταβάλλεται σε ισταμίνη. Αυτή η ένωση βοηθάει το ανοσοποιητικό στην καταπολέμηση μίας νόσου.

4. Βοηθά να διατηρήσουμε ένα υγιές έντερο

Η φέτα παρέχει και χρήσιμα προβιοτικά! Αυτά είναι τα «καλά» βακτήρια του εντέρου. Χωρίς αυτά, το σώμα μας γίνεται γόνιμο έδαφος για βακτήρια, ζυμομύκητες, παράσιτα και πολλά άλλα δυσάρεστα πράγματα.

5. Αποτρέπει πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένων και ημικρανιών

Η φέτα είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη αυτή είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό πως βοηθάει ενάντια σε πονοκεφάλους και ημικρανίες. Μπορεί επίσης να συμβάλλει στην πρόληψη ενάντια σε πονοκεφάλους ή άλλων τύπων χρόνιων πονοκεφάλων.
6. Προστατεύει τα μάτια και αποτρέπει την εκφυλιστική ασθένεια των ματιών

Επίσης, η ίδια βιταμίνη έχει φανεί πως μειώνει τον κίνδυνο εκφυλιστικών παθήσεων των ματιών, όπως καταρράκτης, κερατόκωνος και γλαύκωμα. (οι οποίες σχετίζονται με την γήρανση)

7. Είναι μέρος φυσικής θεραπείας για την αναιμία

Η αναιμία σχετίζεται με προβλήματα με τα κύτταρα αιμοσφαιρίνης που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν το σώμα δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο, γίνεται αδύναμο και κουρασμένο. Αυτό συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, φολικού οξέος ή βιταμίνης Β12.
Η Βιταμίνη Β12 (και χαμηλά επίπεδα σιδήρου) βρέθηκαν στην φέτα και αυτό δείχνει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία διατροφή για την καταπολέμηση της αναιμίας.

Η ιστορία και οι μάχες της φέτας

Η πρώτη τεκμηριωμένη αναφορά για την παραγωγή της φέτας, ήταν στην Ελλάδα, τον 8ο αιώνα π.χ. η τεχνολογία που περιγράφεται στην ομήρου οδύσσεια, για να παρόχθιε αυτό το τυρί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, είναι στην πραγματικότητα παρόμοιε με τη μέθοδο, που οι σύγχρονοι βοσκοί χρησιμοποιούν. Ως δημοφιλής, στην αρχαία Ελλάδα, το τυρί φέτα ήταν ζωτικής σημασίας για την ελληνική γαστρονομία.
Ωστόσο, αυτό που θεωρούμε φέτα σήμερα, για πρώτη φορά καταγράφηκε στη βυζαντινή αυτοκρατορία, με την επωνυμία «prosphatos» που σημαίνει «φρέσκο». Η αποθήκευση και εμπορία της, εντός άλμης, αργότερα εξηγήθηκε από έναν ιταλό επισκέπτη στο νησί της Κρήτης.
Η φέτα, υπήρξε μια πηγή, ώστε ένα κομμάτι των νομικών, να μάχεται, τις τελευταίες δεκαετίες. Όντος της ευρωπαϊκής ένωσης, η Δανία, παρασκεύασε κι αύτη ένα τύπου τυρί που αποκαλούσε «φέτα», αλλά το έκανε από ασπρισμένο αγελαδινό γάλα. Από το 2002, που σηματοδοτείται η επίλυση της υποθέσεως αυτής, η ΕΕ θεώρει τον ορό «φέτα» ως, η «προστατευόμενου προϊόντος καταγωγής”, την Ελλάδα.
Μια άλλη πρόσφατη συμφωνία του 2013 μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά προστατεύει την ονομασία “φέτα” στο να μην την χρησιμοποιήσουν, εκτός και αν αναφέρεται σε πρόβειο τυρί, από κατσικίσιο γάλα που εισάγεται από την Ελλάδα. Οι καναδοί παρασκευαστές, καλούνται σήμερα να ονομάσουν ένα παρόμοιο προϊόν τους, ως “τύπου φέτα”.
Αυτές οι διαφορές προέρχονταν, κυρίως, από το επιχείρημα, ότι οι συγκεκριμένες φυλές προβάτων και αιγών στην Ελλάδα, είναι αυτές που δίνουν στην πραγματική φέτα, το διακριτικό άρωμα και τη γεύση του.

Πως να την χρησιμοποιήσετε σε συνταγές

Φέτα χρησιμοποιείται γενικά ως ένα κάλυμμα για σαλάτες και αλλά ειδή τροφίμων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τυρί φέτα, ωμη η μαγειρεμένη. Πολλές συνταγές απαιτούν το τυρί φέτα να θρυμματίζεται, αλλά θα βρείτε επίσης πολλές συνταγές που την χρησιμοποιούν ως φέτες.
Μια από τις καλυτέρα συνταγές μας, περιλαμβάνουν φέτα είναι τα ψητά παντζάρια, ως σαλάτα . Είναι μια απλή σαλάτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, λογά των παντζαριών και χρησιμοποιώντας φέτα ως κάλυμμα.
Μπορείτε επίσης να απολύσετε τη φέτα, σε πολλές συνταγές μεσογειακής διατροφής , μαζί με αγγούρι. Απλά, βαλτέ τη φέτα, κόψτε σε φέτες το αγγούρι, καλείτε με χούμους και με κόκκινες πιπεριές.
Είστε διψασμένοι για τυρί στη σχάρα; τότε προτείνω τη χρήση φέτας, ως μέρος αυτού του αβοκάντο στη σχάρα τυρί σάντουιτς. Πίστεψε με, θα είστε πραγματικά ευτυχείς που κάνατε.

Προσοχή στις πιθανές παρενέργειες

Ενώ η φέτα είναι σημαντικά λιγότερο αλλεργιογόνος από τα τυριά που παράγονται από αγελαδινό γάλα, είναι πιθανόν να δημιουργεί αλλεργία σε κάποιους, λογά του κατσικίσιου η πρόβειου γάλακτος. Περίπου το 90 τοις εκατό των ατόμων με αλλεργία στο γάλα, έχουν διαγνωστεί στο αγελαδινό. Βρέθηκε, επίσης, ότι το σώμα τους αναγνωρίζει τις ίδιες πρωτεΐνες στο γάλα κατσικάς.
Ωστόσο, αν είστε ευαίσθητοι, αλλά είστε αλλεργικοί στο γάλα της αγελάδας, θα βρείτε πιθανώς, τα προϊόντα, όπως η φέτα, να είναι μια μεγάλη εναλλακτική λύση!
Μια άλλη πιθανή προσοχή κατά την κατανάλωση φέτας, είναι για εκείνους που πάσχουν από δυσανεξία ισταμίνης. Και πάλι, η ισταμίνη είναι μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη σε μικρές δόσεις, και σας βοηθά να καταπολεμήσετε τις λοιμώξεις του σώματος σας, αλλά η υπερβολική κατανάλωση από αυτό το τυρί, προκαλεί φλεγμονή.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από δυσανεξία ισταμίνης, σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, έχουν ένα πολύ σκληρό χρόνο χωρίς να χαλάσει ισταμένης όταν υπάρχει σε υψηλό επίπεδα στο σώμα, και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως όταν καταναλώνουν τρόφιμα που περιέχουν την πρωτεΐνη ισταμένης.
Εάν έχετε συμπτώματα όπως εξάνθημα, εφίδρωση η πρήξιμο, μετά την κατανάλωση τυριού φέτας η αλλά γαλακτοκομικά προϊόντα από αίγες ή πρόβατα, να σταματήσετε να τρωτέ και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως.